Немачка организација "Tuv Sud", која се бави сертификовањем и инспекцијским радњама друмског саобраћаја, дала је неколико занимљивих и прагматичних савета о како се може уштедети гориво.

Реч је, углавном, о брзини којом се вози, као и о тежини аутомобила.

С обзиром на поскупљења и ризике од несташице горива, ови савети могу бити врло корисни.

1. Да бисте уштедели гориво пребаците у вишу брзину при 2000 о/мин. Такође, многи возачи имају потребу да остану у нижој брзини, али већ при 50 км/х можете да будете у четвртој брзини, а зависно о преносним односима у мењачу те врсти мотора (турбодизелски, турбобензински…) можда чак и у петој. Потрошња горива пада за чак педесет посто ако сте у четвртој брзини, а не у другој при наведеној брзини. Нови аутоматски мењачи оптимизују степен преноса, али с ручним мењачима ви ћете морати да изаберете, преноси Ревија ХАК.
 
2. Кад угледате црвено светло на семафору, макните ногу с гаса и лагано се приближавајте семафору. Немојте до последњег тренутка стискати папучицу гаса и затим снажно кочити.
 
3. На аутопуту немојте возити брже од 130 км/х. Неретко је због природе саобраћаја, константних кочења и убрзања, временски добитак минималан, а потрошња горива расте.
 
4. Решите се непотребних баласта, односно ствари у аутомобилу које повећавају масу. Додатних 100 килограма у возилу повећава потрошњу за 0.3 л/100 км. Исто важи и за додатке попут кровних кутија и носача за бицикле, који нарушавају аеродинамику аутомобила те повећавају потрошњу горива.
 
5. На крају, 0.2 бара преслабо напумпане гуме повећавају потрошњу горива и за десет посто.

(021)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".