Причање у сну или сомнилоквија један је од бројних поремећаја спавања у које спадају и месечарење и ноћни страхови, а према британским истраживачима, јавља се чешће код људи који су перфекционисти и који иначе избегавају да кажу директно оно што мисле.

- Сомнилоквија се може повезати са претераном стимулацијом нервног система, што може бити последица претеране употребе паметних уређаја пре спавања, као и претераног уноса кофеина - истиче др Нерина Рамлакан, терапеут сна из Велике Британије.

Професор Џим Хорн, директор Центра за истраживање спавања при једном универзитету, објашњава да се причање у сну јавља током "лаког" сна.

Фото: Профимедиа

 

- Из лаког сна тонете у дубоки, а после 70 до 90 минута улазите у период сањања, који се понавља на сваких 90 минута. Причање у сну није повезано са сањањем, него са лаганим сном, у ком мисли лутају. То су заиста трабуњања збуњеног ума - објаснио је Хорн.

- Оник којито чине обично брину због нечега, а ако се то често понавља, било би добро да поразговарају са психијатром - рекао је он.

Фото: Профимедиа

 

Ако иначе не причате у сну, а одједном сте почели, разлози могу да буду следећи:

БОНУС ВИДЕО:

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".