Давкова је раније данас положила свечану заклетву и том приликом није изговорила реч "Северна" која је саставни део уставног назива те државе, упркос томе што се у тексту заклетве, који је прочитао одлазећи председник Собрања Јован Митрески, позивајући Сиљановску да понови, држава помиње као Северна Македонија.

Амбасадорка Грчке је након тога напустила Собрање у знак протеста, а уследила је и реакција Министарства спољних послова Грчке, преносе грчки медији.

Током данашње заклетве у Собрању, и упркос чињеници да се у званичном тексту заклетве наводи "Северна Македонија“, нова председница Републике Северне Македоније, Силијановска-Давкова, изабрала је да своју земљу назове „Македонија“, наводи се у саопштењу грчког Министарства.

Фото: Танјуг/АП

 

- Овим актом се очигледно крши Преспански споразум, као и Устав суседне државе, који је усклађен са међународним обавезама - истиче се.

Грчка влада, упркос примедбама које је изнела као противљење приликом ратификације споразума, поштовала га је као ратификовани међународни уговор који има предност над било којом другом одредбом закона, наводи се у саопштењу.

- Грчка, у том контексту, категорички наводи да даљи напредак у билатералним односима са Северном Македонијом, као и њен европски курс зависе од пуне примене Преспанског споразума и пре свега од употребе уставног имена земље - закључује се.

Скопље и Атина потписали су Преспански споразум 2018. године, чиме је окончан 27-годишњи спор око имена Македоније којим је та земља променила име у Република Северна Македонија, а Грчка, заузврат, није спречавала улазак те државе у НАТО алијансу.

БОНУС ВИДЕО: