Када је преминуо, почетком јуна ове године, Маркоф није имао ниједан знак опадања активности мозга нити било коју болест која се повезује са старењем као што су деменција или Алцхајмерова болест. Његова ћерка Џудит (83) је одлучила да донира очев мозак, а захваљујући њеном потезу научници имају драгоцен увид.

Маркоф је, према речима ћерке, уживао у бројним животним радостима - путовању, снимању фотографија, вајању скулптура. Доживео је срчани удар у 99. години, а у болници се догодио несрећан случај - због проблема са апаратима, Моријево срце је потпуно престало да ради. Враћен је са ивице смрти, а не само да је поживео још десет година већ и наставио да се бави својим хобијима. Супруга је, такође, поживела 103 године.

Ћерка Џудит каже да се отац једноставно хранио, махом вегетаријански, као и да је избегавао да пије воду из пластичних флаша. Свакога дана је пешачио око пет километара. Кад није могао да одлази до језера, шетао је и око трпезаријског стола.

- Моји родитељи су све радили умерено. Нису пили газиране сокове ни јели куповне слаткише. Јели су кувану храну и домаће колаче - каже Џудит.

Она каже да је отац био невероватно радознала особа, пратио науку, све га је интересовало. У 103. години је написао књигу и тада лично одржавао контакт са читаоцима и одлазио на сајмове књига. 

(Лепа и срећна)

БОНУС ВИДЕО: