Интересантном идејом истакла се једна компанија из Копенхагена, коју спроводе бројна удружења за заштиту животне средине и промоцију еко стила живота.

Помислите само колико се дневно попије кафе у свету и колико се талога баци сваки дан – било у домаћинствима или у кафићима. Па, добро, шта сад? Тај остатак је бескористан и ионако није штетан, можда би већина нас помислила.

Фото: Профимедиа

 

 

Али Данци кажу: већина вредних састојака кафе остаје садржана управо у том остатку који се невољно баца. Пошто су Данци једни од водећих светских љубитеља кафе, ова компанија ради следеће: купују талог од кафе из кафића који би иначе био бачен и користе га за – узгајање буковаче!

И ви можете бити свој одгајивач

Охлађени талог кафе мешају са мицелијумом, вегетативним делом печурке који се састоји од разгранатих нити. Све ово се чува у контејнерима, а процес узгоја траје четири недеље.

Прво се држе три недеље на топлом, тамном месту које симулира земљиште у коме би расле у природи. Затим се премештају на недељу дана у хладније просторије са високом влажношћу и више светлости. Тада печурке буковаче почињу да ничу.

Фото: Профимедиа

 

 

Такође примећују како је могуће узгајати печурке у више наврата користећи исти седимент, а када га користе, прослеђују га локалним пољопривредницима, који могу да наставе да га користе.

Буковаче се узгајају на урбаној фарми само километар удаљеној од продавнице у којој се продају. Али такође можете купити мицелијум и почетни комплет од рециклираног материјала за кућне узгајиваче, тако да их можете сами узгајати у свом дому са свог земљишта. За само месец дана имаћете своје јестиве буковаче.

Иначе, килограм буковаче у продавницама у Србији је око 700 динара.

Фото: Профимедиа

 

 

Како се овај облик узгоја печурака проширио широм света – претпоставља се да тренутно постоји пет хиљада иницијатива које се тиме баве.

То је шоља за кафу делимично направљена од талога кафе. "Ова шољица има мирис кафе пре него што је сипате у њу", задовољно кажу, а узгајивачи додају: "Све је то пола наука – пола уметност!"

(Пункуфер.дневник.хр)

БОНУС ВИДЕО: