Свој неприступачни дом Максим напушта само два пута недељно, како би се помолио са следбеницима, али пут није нимало једноставан – до тла га дели дведестек минута, колико му треба да се спусти низ металне мердевине.

Максим се не плаши висине, напротив, пре него што је дошао у манастир радио је као краниста.

„Овде горе у тишини можете осетити Божје присуство“, рекао је за британски Сан.

Фото: Amos Chapple / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

На врху Стуба живота, како га многу називају, налазе се остаци цркве из 9. или 10. века и мала колиба са креветом. Међутим, када је давних дана стигао на ово необично место Кавтараџе је неко време спавао у старом фрижидеру.

Пре него што је постао монах, Максим је кратко био у затвору, где је доживео просветљење и схватио да му је потребна велика промена.

„Као млад сам пио, продавао сам дрогу, нема шта нисам радио. Када сам завршио у затвору знао сам да је време за промену“, присетио се.

Фото: Amos Chapple / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

„Некада сам са пријатељима пио у околним брдима и гледао у ово невероватно место где се земља спаја с небом. Знали смо да су у давна времена тамо живели монаси, осећао сам велико поштовање“.

Хришћани су заиста живели на врховима стена да би „избегли искушења света“, све док та пракса није прекинута у 15. веку.

Максим је одлучио да се настани на врху и да кроз молитву и читање изгради сопствени однос с Богом.

Фото: Amos Chapple / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Проблематични људи долазе да разговарају са монахом, који и сам има бурну прошлост. Гости манастира моле се седам сати дневно и поможу у пословима, укључујући подизање егзистенцијалних ствари домаћину (достављају уз помоћ механизма који се покреће ручно из подножја стене).

Максим ужива у тишини и погледу на планине Кавказа – исти поглед већ више од две деценије.

БОНУС ВИДЕО: