Рибља чорба је специјалитет на славској трпези. Њено спремање је за многе права уметност у кувању, а ми вам доносимо рецепт са којим сигурно нећете погрешити.
Рибља чорба важи за специјалитет, али многи греше када је спремају. Овако скувано јело биће нешто најукусније што сте изнели пред госте и укућане. Већина је кува само од главе шарана, али имајте на уму да је много лепша, а и богатија ако убаците месо ове, али других врста риба.
Тајна добре рибље чорбе је да се прави од више врста речне рибе, бар три.
Састојци:
- 6 главица црног лука
- 2 дл уља
- 2 шаргарепе
- 1 кг речне рибе
- 1 1/2 лимун
- 1 кашика сувог зачина
- 6 ченова белог лука
- 4 ловорова листа
- 20 зрна црног бибера
- везица целера
- везица першуна
- 1 паприка бабура
- 1 кашика црвене млевене паприке
- 2 дл куваног парадајза
- 2 дл белог вина
Припрема:
Загрејте уље па на њему издинстајте ситно исецкан црни лук, ситно исецкану шаргарепе и зелен. Потом смесу ставитие у блендер и направити кашу. Рибу за чорбу попрскајте са пола лимуна, премажите сувим зачином и исецкана три чена белог лука па оставите да одстоји сата пре кувања.
Од рибе је најбоље користити главе и месо шарана, али чорба је још лепша ако се помеша више врста, па зато, ако сте у могућности додајте месо тостолобика и смуђа.
Прочитајте још
У дубок лонац сипајте кашу од лука, зелени и шаргарепе, додајте воду до 2/3 лонца, убаците ловоров лист, црни бибер, целер, першун, лимун исечен на комаде, преостала три чена исцецканог белог луког лука, сецкану бабуру и алеву паприку.
Кувајте док не проври. Додајте рибу коју сте претходно очистили и исекли на комаде по жељи, али свакако не превелике и кувајте још сат времена.
Додајте на крају кувани парадајз и вино. Оставите да поново проври, па пробајте и по жељи додајте још бибера уколико хоћете да чорба буде љућа и белог вина, како би била киселија.
Ако има потребе досолите по укусу. Кувајте да полако ври још 15 минута и сервирајте. По врху додајте свеже насецкани першун.
БОНУС ВИДЕО: