Riblja čorba je specijalitet na slavskoj trpezi. NJeno spremanje je za mnoge prava umetnost u kuvanju, a mi vam donosimo recept sa kojim sigurno nećete pogrešiti.

Riblja čorba važi za specijalitet, ali mnogi greše kada je spremaju. Ovako skuvano jelo biće nešto najukusnije što ste izneli pred goste i ukućane. Većina je kuva samo od glave šarana, ali imajte na umu da je mnogo lepša, a i bogatija ako ubacite meso ove, ali drugih vrsta riba.

Tajna dobre riblje čorbe je da se pravi od više vrsta rečne ribe, bar tri.

Foto: Printskrin/Jutjub/ Bokina kuhinja

 

Sastojci: 

  • 6 glavica crnog luka
  • 2 dl ulja
  • 2 šargarepe
  • 1 kg rečne ribe
  • 1 1/2 limun
  • 1 kašika suvog začina
  • 6 čenova belog luka
  • 4 lovorova lista
  • 20 zrna crnog bibera
  • vezica celera
  • vezica peršuna
  • 1 paprika babura
  • 1 kašika crvene mlevene paprike
  • 2 dl kuvanog paradajza
  • 2 dl belog vina

Foto: Printskrin/Jutjub/ Bokina kuhinja

 

Priprema: 


Zagrejte ulje pa na njemu izdinstajte sitno iseckan crni luk, sitno iseckanu šargarepe i zelen. Potom smesu stavitie u blender i napraviti kašu. Ribu za čorbu poprskajte sa pola limuna, premažite suvim začinom i iseckana tri čena belog luka pa ostavite da odstoji sata pre kuvanja.

Od ribe je najbolje koristiti glave i meso šarana, ali čorba je još lepša ako se pomeša više vrsta, pa zato, ako ste u mogućnosti dodajte meso tostolobika i smuđa.

U dubok lonac sipajte kašu od luka, zeleni i šargarepe, dodajte vodu do 2/3 lonca, ubacite  lovorov list, crni biber, celer, peršun, limun isečen na komade, preostala tri čena isceckanog belog lukog luka, seckanu baburu i alevu papriku.

Kuvajte dok ne provri. Dodajte ribu koju ste prethodno očistili i isekli na komade po želji, ali svakako ne prevelike i kuvajte još  sat vremena.

Dodajte na kraju kuvani paradajz i vino. Ostavite da ponovo provri, pa probajte i  po želji dodajte još bibera ukoliko hoćete da čorba bude ljuća i belog vina, kako bi bila kiselija.

Ako ima potrebe dosolite po ukusu. Kuvajte da polako vri još 15 minuta i servirajte. Po vrhu dodajte sveže naseckani peršun.

BONUS VIDEO: