Većina od šestorice mladića koji su bili s njim nisu istupali u medijima posle nestanka u Beogradu zbog čega ih je deo javnosti proglasio osumnjičenicima koji skrivaju pravu istinu. Ugledni zagrebački kriminolog Željko Cvrtila kaže da postoje tri opcije zbog kojih su se Matejevi prijatelji odlučili na ćutanje, piše Večernji.hr.

- Prva opcija je ta da su momci svedočili nekom okršaju ili incidentu koji je povezan s ozbiljnim kaznenim delom, ali su su međusobno sklopili zavet ćutanja kako i sami ne bi postali učesnici u nekoj vrsti kriminala - kaže on.

Moguće je, kaže, da su svi zajedno upali u problem u kojeg su involvirani te da im je od nekog sumnjivog društva pod pretnjom sugerisano da o tome ćute.

Foto: MUP/Instagram printskrin

 

 

- Ipak bih rekao da je to najmanje izgledna opcija. Reč je više-manje o urednim mladićima koji nisu bili deo polusveta, dakle oni nemaju manire kriminalaca niti su toliko mentalno jaki da bi mogli igrati igru s policijom. Svi su redom mladi, žive s roditeljima i imaju poslove - navodi on. 

Teško je poverovati da niko od njih ne bi pokleknuo psihičkom pritisku i sve ispričao da je ičega sumnjivog bilo, kaže kriminolog.

Druga je opcija, kaže, pasivnost zbog moguće sramote, linča ili negativne slike u javnosti.

- Ako su se u klubu događale neke sumnjive stvari poput konzumacije droge ili verbalnih i fizičkih obračuna, onda je moguće da ostatak Matejeve ekipe o tome ne želi govoriti, a pogotovo ne pod svojim imenom i prezimenom - navodi Cvrtila.

Foto: Društvene mreže

 

 

Procenili su možda da im je pametnije da sve kažu istražnim organima nego da istupaju u medijima i tako sebi, ali i porodicama otežaju život zbog osećaja sramote i nelagode.

- Osim toga, internetski prostor obeležen je linčem pa je moguće da uopše ne žele sebe i bližnje izlagati potencijalno opasnim situacijama. Linč se stvorio onog trenutka kad je javnost posumnjala da ćute ciljano i smisleno i ne žele da otkriju istinu, a to uopše ne mora biti istina i niko ne može tvrditi da i danas nisu u saradnji s policijom - tvrdi Cvrtila.

Kao poslednju opciju Cvrtila navodi izostanak saznanja o eventualnom okidaču koji je rezultirao nestankom Mateja.

Foto: Printscreen/Google maps/Nestali.gov.hr

 

 

- Momci su prošli poligrafsko testiranje. Ispitani su od policije i očigledno su rekli šta su znali. Zaista je moguće da je Matej upao u sporadični problem mimo njih, što oni nisu videli - zaključuje kriminolog.

On je odgovorio i na pitanje da li je Matejev nestanak prijavljen prekasno. 

- Ne, nije prijavljen prekasno. To je najveća glupost koja se pojavila u etru. Oni su nestanak prijavili odmah ujutro, već u 10 sati - naveo je on. 

- Dakle, Matej je nestao oko 2 sata ujutro, prvo su ga pokušavali dobiti na mobitlni telefon pa su sami krenuli u potragu. To su sve logične radnje koje bi prijatelji napravili. U policiju su otišli tek kad su videli da mu nema traga ni glasa, a srpska policija im je kazala da idu da provere da li im je prijatelj u nekoj od beogradskih bolnica - zaključio je kriminolog. 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".