Matej Periš (27), mladić iz Splita koji je nestao poslednjeg jutra prošle godine u Beogradu, meta je potrage koja traje već 12 dana. Čelnici hrvatske kriminalističke policije su došli u Srbiju i sa srpskim kolegama u MUP Srbije održali su sastanak.

- Saradnja između dve-tri i više zemalja nije toliko neobična, a uostalom postoji i Interpol da bi se informacije što brže podelile. Prijatelji Mateja Periša su se vratili u Hrvatsku i trenutno jedino putem ove saradnje možemo doći do informacija koje su važne za istragu. Telefon je lakši i zato je pre isplivao. To ne znači da je baš na tom mestu telo. Telo je teže. U hladnijim vremenskim prilikama, kad je voda ispod 5 stepeni, tela duže borave u vodi - rekao je Antonović u jutarnjem programu.

Foto: Privatna ahriva/printskrin

 

 

Zirojević smatra da to ne znači da se Matej zapravo utopio i navodi da postoji mogućnost da je bacio telefon, a da je uređaj tek sad isplivao.

- Nadam se da je ovaj slučaj osvetlio saradnju koja je postojala kao takva i ranije. Saradnja je na visokom nivou između Hrvatske, Srbije i BiH. Što se tiče telefona, slažem se da je lakši i da je isplivao samo iz vode. Opet ne mora da znači da se utopio, jer postoji mogućnost da je telefon samo bacio i da je posle određenog vremena samo isplivao. Da bi policija mogla da razreši tako nešto trebalo bi prvo da se reši svih onih lažnih informacija da bi videli šta je to stvarno bilo - rekao je analitičar.

Antonović je istakao da trenutno bez informacija koje njegovi prijatelji imaju nemamo konkretnu sliku šta se desilo.

Foto: Alo printskrin, društvene mreže

 

 

- Moramo krenuti od polazne tačke. Prvo pitanje je šta se desilo to veče u klubu. Da li je bilo sukoba između dve grupe ili ne. Mi moramo rasvetliti momenat te večeri. Neki stručnjaci su rekli da je bio pod dejstvom narkotika, ali ako pogledamo snimak, vidimo da je potpuno pravo trčao. Obično ljudi kada su pod narkoticima lelujaju. NJemu je cilj bio da nađe taksi, a prema tome mora da je hteo da pobegne od nekoga ili nečega. Opet imamo i činjenicu da su njegovi prijatelji prijavili nestanak tek posle 16 sati. Da tek posle 12 sati shvate da im neko fali i da pri tome nemaju nikakvu inicijativu da ga nađu. Recimo da sami probaju da ga nađu ili pitaju ljude u klubu da pogledaju kamere. Pa tek onda pozovu policiju. A to su njegovi najbolji drugari iz osnovne škole u koje Matejev otac ima potpuno poverenje. Velika je greška što su pušteni nazad u Hrvatsku jer su ključni za istragu. Imamo informacije koje ne možemo da shvatimo, a sa njima bismo došli do istine - rekao je Antonović.

Zirojević je naglasila da moramo imati vere u policiju i da će hrvatska policija ispitati Matejeve drugare oko svih nerešivih pojedinosti.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".