Kada jesen zakuca na vrata, dunje preplave pijace svojim prepoznatljivim mirisom i zlatno-žutom bojom. Nekada nezaobilazne u bakinom špajzu, dunje su i danas pravo blago za domaćinstvo. Kompot od dunja ne samo da osvežava, već unosi u kuću nostalgiju i toplinu domaće kuhinje.
Sastojci:
- 1 kg dunja
- 250 g šećera
- 1 litar vode
- 1 limun (po želji, za osvežavajuću notu)
- 1 kesica vanilinog šećera
Priprema:
Dunje dobro operite i očistite od semenki i tvrde sredine, pa ih isecite na kockice ili kriške.
U šerpu sipajte vodu, šećer i vanilin šećer, pa pustite da provri dok se šećer ne rastopi.
Dodajte isečene dunje i kuvajte na laganoj vatri 15-20 minuta, dok ne omekšaju, ali da ostanu čvrste.
Pred kraj kuvanja dodajte sok od limuna kako bi kompot dobio osvežavajuću kiselkastu notu i da dunje zadrže svoju boju. Poslužite toplo, a možete ga sipati i u tegle za zimnicu - tako ćete imati miris jeseni tokom cele godine.
Pročitajte još
(Informer)
BONUS VIDEO-