Када јесен закуца на врата, дуње преплаве пијаце својим препознатљивим мирисом и златно-жутом бојом. Некада незаобилазне у бакином шпајзу, дуње су и данас право благо за домаћинство. Компот од дуња не само да освежава, већ уноси у кућу носталгију и топлину домаће кухиње.

Састојци:

  • 1 кг дуња
  • 250 г шећера
  • 1 литар воде
  • 1 лимун (по жељи, за освежавајућу ноту)
  • 1 кесица ванилиног шећера

Припрема:

Дуње добро оперите и очистите од семенки и тврде средине, па их исеците на коцкице или кришке.

У шерпу сипајте воду, шећер и ванилин шећер, па пустите да проври док се шећер не растопи.

Додајте исечене дуње и кувајте на лаганој ватри 15-20 минута, док не омекшају, али да остану чврсте.

Пред крај кувања додајте сок од лимуна како би компот добио освежавајућу киселкасту ноту и да дуње задрже своју боју. Послужите топло, а можете га сипати и у тегле за зимницу - тако ћете имати мирис јесени током целе године.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО-