Na osnovu istraživanja stručnjaka, faktori koji mogu uticati da jedan grad  da bude srećno mesto za život su različiti, i ima ih puno. Između ostalog, najbitiniji faktori su očekivano trajanje života, lepo i sunčano vreme, skraćeno radno vreme, niski troškovi života i ljubaznost lokalnog stanovništva. To su prema istraživanju možda i najbitniji faktori koji nam donose radost.

Na prvom mestu se očekivano našao Lisabon. Ovaj grad ima ukupno 2.801 sunčanih sati godišnje, i radna nedelje traje u proseku oko 31 sat. Osim toga, proglašen je drugim najprijateljskim gradom.

Foto: Piksabej

 

Druga na listi bila je Barselona, gde ljudi imaju prosečan životni vek od 84 godine. Štaviše, stanovnici Barselone rade čak i manje sati od građana Lisabona, jer rade u proseku 30 sati nedeljno.

Foto: Piksabej

 

Atina, najstarija prestolnica Evrope, zauzela je treće mesto. Ona ima dosta sunčanih dana u toku godine, ali i jako ljubazno stanovništvo. U suštini, kontinentalna Evropa je bila neverovatno dobra, sa Rimom i Madridom koji se nalaze takođe među prvih 10 zemalja na ovoj listi.

Foto: Piksabej

 

Sidnej, Toronto, San Hoze, Istanbul i Bangkok su ostali gradovi koji su ušli u prvih 10. Dakle, ako planirate da se preselite u inostranstvo na godinu ili dve, ili samo planirate putovanje, ovi gradovi bi trebalo da se nađu na vrhu vaše liste za prijatan odmor.

(24 sedam)

BONUS VIDEO:

POSLEDNJI NASTUP BITLSA: Svirka na krovu koju su prekinuli saobraćajci

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".