Kraljica Elizabeta Druga se gotovo nije mnogo razlikovala od ostale dece, igrala se sa svojim psima i konjima zaštićena od senke odg što je čeka. 

Današnju princezu Beatris često porede sa mladom Elizabetom -  princ Endrju danas, ćerka drugo-rangiranog vojvode od Jorka („Berti" 1926. godine) i stoga daleko od bilo kakve ozbiljne šanse da nasledi britansku krunu, a kamoli da vlada nad oko 500 miliona stanovnika tadašnjeg Britanskog Komonvelta i Carstva.

Foto: Profimedia/Tanjug/AP

 

Tokom decembra 1936. dogodila se dramatična prekretnica, kad je njen stric Dejvid, kralj Edvard Osmi, iznenadio svet i svoju porodicu abdicirajući sa prestola kako bi se oženio sa Volis Simpson, svojom razvedenom američkom ljubavnicom - time je ubacio mladu desetogodišnju Elizabet u direktni red nasledstva.

NJen otac princ Albert preuzeo je titulu Kralja DŽordža Šestog, a njegova starija ćerka postala je njegova direktna naslednica - prva u redu nasledstva.

Foto: Tanjug/AP

 

Postavlja se pitanje da li  je mlada kraljica bila nepripremljena za tron?

''Tata će postati kralj", saopštila je Elizabeta šestogodišnjoj sestri Margaret Rouz tog decembarskog dana, objašnjavajući joj iznenadno skandiranje mase koja se okupila ispred njihove gradske kuće na Pikadiliju.

''Da li to znači da ćeš ti postati kraljica?", pitala je Margaret.

''Da", rekla je Elizabeta staloženo, ''pretpostavljam da to to znači."

''Sirota ti!", odgovorila je njena sestra u šali, prema njenom vlastitom svedočanstvu o tom događaju ispričanom Elizabeti Longford ranih osamdesetih.

(BBC)

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".