Pre početka suđenja provela je pet meseci u ženskom zatvoru u Saint-Lazareu, u kojem se još nadala pomoći bogatih ljubavnika. No, njihove molbe za pomilovanje nisu urodile plodom. Bilo je dovoljno samo jedno ročište da ju sud proglasi krivom za smrt desetine hiljada vojnika i osudi na smrt. Štaviše, proglašena je krivom i pre nego što su joj pročitali optužnicu, odnosno tek 30 godina posle njene smrti jedan od tužilaca priznao je da za to nisu imali dovoljno dokaza. Iako su kasniji dokazi upućivali da je bila dvostruki špijun odnosno da je špijunirala i za Nemačku, neki istoričari tvrde da je zapravo sve vreme špijunirala samo za Francusku. NJeno smaknuće i danas je magnet za brojne legende. 

Jedna kaže kako je Mata Hari poslala poljubac streljačkom vodu, koji je možda bio upućen njenom advokatu, bivšem ljubavniku koji je došao na pogubljenje. Druga glasina kaže da je otkopčala ogrtač i pokazala vojnicima svoje golo telo. 

Najpoznatija špijunka u Prvom svetskom ratu, punim imenom Margareta Gertruda Zele rođena je 1876. godine u Holandiji u porodici srednje klase. NJen otac je bankrotirao, a roditelji su se rastali što je Margaretu veoma pogodilo. Kasnije se udala i odselila u Indoneziju gde je njen muž bio stacioniran, a ona je učila lokalne običaje i plesove.

Foto: Vikipedija

 

U Evropu su se vratili 1902. godine, ali par nije bio srećan pa su se na kraju rastali, a Margareta je otišla u Pariz gde je započela karijeru egzotične plesačice, a bila je i kurtizana. Nazvala se Mata Hari što na malajskom znači "oko dana ili sunce". Svoje telo je izlagala na izrazito zavodljiv način te je vrlo brzo očarala publiku i preko noći postala slavna. Imala je stil, bila je samosvesna, senzualna i znala je šta publika želi.

Tokom Prvog svetskog rata Mata Hari je puno putovala Evropom. Holandija je po izbijanju rata ostala neutralna. Mata Hari kao holandska državljanka mogla je slobodno da prelazi granice. Tada je održavala ljubavne veze sa mnogim visokim funkcionerima Francuske, Holandije i Nemačke. Godine 1916. u luci Falmout su je izvukli sa broda, a onda su je britanske vlasti ispitivale o njenim aktivnostima. Vratila se u Španiju gde je imala aferu s Arnoldom Kaleom, nemačkim ratnikom.

Počela je da špijunira za Francusku, ali i za Nemačku. Kale je u Berlin slao poruke u kojima je javljao da je špijun H21 bio uspešan i koristan. Te su poruke presreli prema nekim podacima Britanci, a prema drugim Francuzi. H21 je navodno bila Mata Hari. Iz dostupne francuske, britanske i nemačke dokumentacije vrlo teško razlučiti koliko su špijunske službe zaraćenih zemalja preko Mate Hari jedna drugoj podmetale, a koliko je ona stvarno bila dvostruki špijun kako neki smatraju. U februaru 1917., čim je ušla u Francusku, uhapšena je. No, nikada nije dokazano da je bila dvostruki špijun u Prvom svetskom ratu.

Foto: Vikipedija

 

U proleće 2014. britanska tajna služba je otvorila dokumente u kojima stoji, a to su pisali britanski špijuni, da posle papšenja u Parizu ništa nije priznala nego je svoje islednike zasula gomilom tračeva i glasina.

Vesli Vark, stručnjak za sigurnost i terorizam na univerzitetu u Otavi, tvrdi da Mata Hari nikada o politici nije mnogo znala. Mnogi istoričari veruju da je Mata Hari samo bila 'žrtveni jarac' za gomilu poginulih Francuza na ratištu kao i za promašaje francuske tajne službe. Francuske vlasti tako su režirale suđenje Mati Hari i njenim se iskazom manipulisalo prema potrebi. Suđenje je, smatraju, bilo čista propaganda,

Novinar Robert Volš iz časopisa "Krajm Magazin" još je pre nekoliko godina izneo da je Mata Hari stradala kao žrtveni jarac nemačke obaveštajne službe koja je protiv nje nahuškala Britance i Francuze kako bi zaštitili puno važnijeg, pravog superšpijuna Georgesa Ladouka. Namerno su žrtvovali sitnu ribu kako bi zaštitili svog stvarnog špijuna.

Posle njene smrti, nije bilo članova porodice koji bi zatražili telo Mate Hari za ukop, pa je iskorišćeno za medicinski rad.

O životu Mata Hari dosad je napisano 250 knjiga i romana te nebrojeni filmski scenariji, piše 24sata.hr.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".