Počeo je april i prekinuta je izričita obaveza vožnje sa zimskim gumama. Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ne propisuje izričitu obavezu vožnje letnjim gumama, već se prvi dan ovog meseca uzima kao datum prestanka važenja obaveze korišćenja zimskih guma.

Šta se dešava kada "u roku" postavite letnje pneumatike na svoje vozilo, a nekoliko dana kasnije vas dočeka sneg?

Osim obaveze da se u periodu od 1. novembra do 1. aprila koriste zimske gume i to isključivo ukoliko su putevi "prekriveni snegom, ledom i poledicom". Isti princip se prenosi i na snežno jutro u aprilu, odnosno u vreme kada više niste zakonski obavezani da imate na točkovima zimske pneumatike.

Foto: N. Fifić

 

Šta kaže zakon?

Formalno-pravno gledano, vozač ne sme biti kažnjen zbog letnjih guma, ako ga zaustavi saobraćajna policija. Zimski pneumatici posle 1. aprila nisu obavezni, te ovo nije prekršaj.

Zakonski gledano, bićete sigurni od eventualnih kazni i prekršaja.

Foto: Tanjug/D. Goll

 

Šta kažu stručnjaci?

Struka preporučuje drugačiji pristup. Ukoliko zima potraje i pređe i u april - zadržite svoje zimske pneumatike još neko vreme. Ukoliko ste ipak već zamenili - potrebno je da kod vulkanizera vratite zimske gume na svoja vozila dok god traju zimski uslovi vožnje.

Trošak je, naravno veći, ali je značaj za bezbednost u saboraćaju nemerljiv. Ovo se naročito preporučuje vozačima koji češće voze planinskim putevima, gde će se zimski uslovi zadržati jako dugo.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".