Pokrenuta je zvanična kampanja za Bajednovom reizbor. 

Bajden je na svom Tviter profilu podelio predizborni trominutni snimak koji počinje rečju "sloboda".

U ovom videu, aktuelni šef države navodi će prava na abortus, odbrana demokratije, prava glasa i mreža socijalne zaštite biti među najvažnijim pitanjima na glasanju 2024. godine.

Bajden ističe da će birači odlučivati o tome hoće li sledećoj generaciji ostaviti, kako on kaže, više ili manje slobode i više ili manje prava. 

- Svaka generacija Amerikanaca se suočila sa trenutkom kada je morala da brani demokratiju, da se zalaže za naše lične slobode i da se založi za naše pravo glasa i naša građanska prava. Ovo je naše - rekao je Bajden u svom snimku.

 

 

On se u jednom trenutku osvrnuo i na 2020. godinu i tadašnju predizbornu poruku koja je tvrdila da su Amerikanci "u borbi za dušu svoje nacije". Nakon toga, predstavio je i zvanični slogan za izbore zakazane za narednu godinu. Bajdenova parola glasi: "Hajde da završimo posao".

Prema prvim informacijama, aktuelna potpredsednica Kamala Haris nastaviće da obavlja svoju dužnost. Podsetimo, ona je 2020. godine postala prva žena potpredsednica i najviša žena zvaničnik u istoriji SAD.

Foto: Tanjug/AP

 

Prema pisanju britanskog "Gardijana", američki "pejzaž" se značajno promenio od Bajdenove kampanje pre četiri godine. Zemlja se i dalje bori sa posledicama pandemije koja je odnela više od milion života u SAD i sa visokom inflacijom, koja, iako nije istorijski maksimum, i je dalje bolna za potrošače.

Amerikanci su i dalje duboko podeljeni, zgroženi gubitkom federalnih prava na abortus, masovnim pucnjavama koje se skoro svake nedelje održavaju i pogoršanjem klimatskih katastrofa.

BONUS VIDEO:

BUGARI NE ŽELE NATO: Na protestima u Sofiji traži se vojna neutralnost i mir u Ukrajini

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".