U poslednjih nekoliko dana uvećano je nekoliko subvencija i usvojene su nove mere. Ministarstvo je pomerilo i krajnje rokove za podnošenje prijava za subvencije koje su trenutno u toku - do 12. juna 2023. godine. Produžetak roka se odnosi na prijave za davanja po hektaru, kao i za subvencije za kvalitetna priplodna grla, tov, krave za uzgoj teladi za tov i pčele. U Ministarstvu naglašavaju da produžetak rokova neće uticati na dinamiku isplate.

Koje su subvencije uvećane?

Ratari i hektari

Svim poljoprivrednicima koji su se prijavi za davanja po hektaru biće isplaćeno 18.000 dinara. Ova subvencija uvećana je duplo jer je prvobitan ukupni iznos bio 9.000 dinara. Subvencije po hektaru od ove godine Ministarstvo isplaćuje od dana kada je krenulo i prijavljivanje na eAgraru, 7. aprila. Poljoprivrednici kojima je već isplaćeno prvobitnih 9.000 dinara razlika će biti dodatno isplaćena u narednom periodu. U Ministarstvu naglašavaju da svi koji su se već prijavili ne treba da podnose dodatne prijave.

Ministarka Jelena Tanasković najavila je da će od naredne godine biti osmišljen model za subvencionisanje „plavog dizela“, koji poljoprivrednici koriste u proizvodnji. Uvođenje takozvanog plavog dizela, koji se odnosi na olakšice u visini akcize na 100 litara dizel goriva po hektaru i to za sve upisane površine u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Biće podignuta maksimalna granica površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara - a koja je propisana za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju - na 100 hektara. Ova mera kreće od 1. januara 2024. godine.

Stočari i mleko

U postojećem budžetu već je bilo povećanje po grlu priplodne mlečne krave na 30.000 dinara. Nakon pregovora sa udruženjima poljoprivrednika dogovoreno je dodatno povećanje na 40.000 dinara.

Uvećanje iznosa po litri mleka sa 15 na 19 dinara.

Ukinuta naknada u visini od 50 odsto za odvodnjavanje u ovoj godini. Ova naknada će u potpunosti biti ukinuta od 1. januara 2024. godine.

Ministarstvo je otvorilo telefonske linije 011/302 01 00, 011/302 01 01, 011/302 01 18 na koje poljoprivrednici mogu da prijave ukoliko im je otkazan otkup mleka.

Na sastanku stočara i mlekara dogovoreno je da se u naredna dva meseca neće otkazivati otkup mleka. Do isključenja pojedinogh gazdistva može doći samo ukoliko je prisustvo alfatoksina veće od dozvoljenog i ovo isključenje je moguće samo dok traje uvećanje.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković kaže da je sa spiska svih zahteva poljoprivrednika ispunjeno apsolutno sve, osim davanja od 300 evra po hektaru, jer on nije zakonski izvodljiv i da je spremna i o njemu da razgovara, ali za narednu budžetsku godinu.

eAgrar

Ministarstvo je saopštilo i da svi poljoprivrednici koji su se prijavili za davanja po hektaru obradive zemlje, a nakon toga su vršili određene izmene podataka u elektronskom registru – eRPG, da te promene unesu i u podnet zahtev na portalu ePodsticaji kako bi se svi podaci ažurirali i uskladili. Ovim korakom skraćuje se vreme obrade zahteva i vreme čekanja isplate sredstava.

Sve o informacije o poljoprivredi i agrobiznisu možete pogledati na sajtu projekta "Grow Up- snaga zemlje" na linku OVDE. Svi zainteresovani da prisustvuju "Grow Up" konferenciji mogu da se prijave OVDE. Naknada za kotizaciju nije predviđena, a broj mesta je ograničen.

(Blic)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".