Sarajevo film festival je zarvšen sinoć dodelom nagrada, ali i dalje je glavna tema u tamošnjim medijima promocija istorijskog spektakla "Heroji Halijarda" Radoša Bajića.

Zbog inserata prikazanih na prezentaciji kompanije Telekom Srbija političari su se digli na noge i traže ostavke organizatora festivala. Oni sada tvrde da im je projekat neprihvatljiv, mada su ga zvali da učestvuje na ovogodišnjem izdanju. Oglasila se saopštenjem i ministarka kulture Srbije, Maja Gojković, čije izjavu za medije prenosimo u celosti:

- Povodom napada na film "Heroji Halijarda" srpskog režisera Radoša Bajića od strane pojedinih političara iz Sarajeva, a koji još nigde nije prikazan, prinuđena sam da reagujem i branim umetničko delo koje govori o slavnom delu istorije srpskog i američkog naroda, tačnije o čuvenoj Operaciji "Halijard", o kojoj oni koji su brže bolje napali film koji nisu ni mogli videti, očigledno ne znaju ama baš ništa.

Foto: Z. Jovanović

 

Svedoci smo brojnih pokušaja manipulacije prethodnih dana i još jedne zloupotrebe filmske umetnosti kako bi se unapred etiketiralo, cenzurisalo i kompromitovalo ovo ostvarenje i poslale politikanske poruke po ustaljenoj matrici. I to zbog filma koji je priča o solidarnosti, žrtvovanju i prijateljstvu srpskog i američkog naroda nastalom u najtežim trenucima stradanja i zajedničke borbe za slobodu i koji ne može da vređa i ugrozi nikog dobronamernog.

Foto: Instagram/heroji.halijarda

 

 

Međutim, to je postalo opšte prihvaćeno i naizgled normalno. I zaista je vreme da se kaže "dosta je bilo" i da se stane u odbranu umetničkog dela i dela istorije koje je bio duboko sakriven, i da se konačno otvoreno kaže da su Srbi spasili američke i savezničke pilote od sigurne smrti od nacističke ruke. Ponosna sam na to što je film, koji niste gledali, doživeo sličnu sudbinu kao predstava "Golubnjača" Dejana Mijača koju je gledalo nekoliko stotina ljudi, a partijski komunistički aparatčici revnosno napadali i zabranjivali istim rečnikom i po ideološkom šablonu kao aktuelni sarajevski glasnogovornici samo zato što je prvi put napravljena predstava o jamama u kojima su stradali srpski mučenici.

Foto: ATA images, Instagram printskrin/heroji.halijarda

 

 

Dosta je bilo. Ovaj film je svedočanstvo o herojskom podvigu i srpskom spašavanju više od 500 savezničkih, uglavnom američkih i britanskih avijatičara od nacista. Ne postoji slična operacija koja bi mogla da bude pandan ovoj, u čitavoj okupiranoj Evropi. Ponosni smo na istoriju koju su stvarali naši preci.

Ubeđena sam da će, kao i mnogo puta u istoriji, i sada sloboda umetničkog izražavanja i istina prevladati sve ideološke barijere i politikanska saplitanja i da će biti jača od pokušaja da je falsifikuju u cilju potpirivanja tenzija i nerazumevanje.

BONUS VIDEO: