Frojdova i Jungova teorija snova prilično su različite, međutim obe su imale izuzetno značajan uticaj na naše razumevanje značenja određenih simbola koji se pojavljuju u snovima.

Prema mišljenju utemeljivača psihoanalize Sigmunda Frojda, snovi su način na koji naš um nesvesno obrađuje događaje, a razumevanjem simbolike u snovima možemo steći uvid u svoje najdublje strahove i želje.

Psiholog i psihijatar Karl Gustav Jung veruje da razumevanjem svojih snova možemo doći do ogromnog skladištenog rezervoara prikupljenih znanja.

Iako su obojica izuzetno važna za učenja o tumačenju snova, imali su različita gledišta o značenju snova sa motivom zmije.

Foto: Profimedia

 

 

Frojd je bio sklon dodeljivanju fiksnih značenja simbolima snova i često im je pridavao tumačenja seksualne prirode - verovao je da je sve povezano s našim željama i strašću.

Jung je, sa druge strane tvrdio da su mnogi simboli relevantni samo za sanjara i tu se njih dvoje 'sukobljavaju'.

Simbolika snova sa motivom zmije po mišljenju Sigmunda Frojda

Foto: Vikipedija

 

 

Prema Freudu, snovi s motivom zmije povezani su sa muškim reproduktivnim organom, a verovao je da takvi snovi označavaju potisnutu seksualnu želju.

Snove sa motivom zmije povezivao je sa našim libidom, a zmiju je definisao kao 'falički simbol', tj. smatrao je da zmija u snovima predstavlja mušku figuru nečijeg života ili seksualni nagon prema drugoj osobi.

Simbolika snova s motivom zmije po mišljenju Gustava Junga

Jung je zmiju povezivao sa mudrošću i smatrao ju je simbolom iscelenja. Odgovor na pitanje zašto smo sanjali zmiju, po njemu se krije u nama samima.

On je verovao da su snovi od velike važnosti i da treba da razmišljamo o njihovom značenju dok nam ono ne postane logično, a za to je potrebno duboko zaroniti u nesvesni dio našega uma, prenosi Sensa.hr

BONUS VIDEO: