Bivša predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, u novom intervjuu za 24sata.hr otkriva detalje ishrane zahvaljujući kojoj je uspela da izgubi čak 30 kilograma.

"Ne brojim kalorije, nego pazim na glikemijski indeks hrane. Ne konzumiram nikakav dodat šećer i kalorična pića. Dodati šećer sam skroz izbacila iz ishrane, a so i skrob sam smanjila koliko mogu", kaže Kolinda Grabar Kitarović.

Takođe konzumira velike količine maslinovog ulja. Ne praktikuje dijete sa niskim unosom kalorija. Namirnice bogate "praznim" kalorijama menja hranom bogatiom hranljivim materijama, bez obzira na broj kalorija, pa tako pomfrit zamenjuje grčkom salatom. Voli mediteransku kuhinju

"Puno raznog primorskog povrća, boranije i graška, puno zelenog lisnatog i drugog povrća bez ili sa malo skroba, puno raznih salata, riba, piletine, orašastih plodova i semenki, običnog jogurta ili kefira", kaže bivša hrvatska predsednica.

Crveno meso konzumira povremeno. Inače se trudi da izbegava hleb, ali to ponekad uradi kada je na putovanjima.

"Volim avokado, ali je kod nas teško pronaći dobar i dovoljno zreo avokado. Picu obožavam, ali je retko sebi priuštim, samo kada sam napolju u dobrom društvu. Kada naručim picu, mora da bude puna povrća. Sreća da povrće i salate zaista obožavam i ne mogu bez njih, kao i bez dobre supe ili čorbe", ističe Kolinda Grabar Kitarović.

Trik kojim smanjuje količinu testenina

"Vrlo malo testenine pomešam sa rezancima od tikvice koje sama napravim. Malo ih posolim da puste vodu, procedim i zagrejem u tiganju da ostanu hrskavi i pomešam sa bolonjez sosom. Obožavam i pašticadu, ali samo onu koju sama napravim. Srećom je toliko komplikovana i toliko vremena ode na nju, pa to bude jako retko, jer šta je pašticada bez njoki?", kaže Kolinda Grabar Kitarović.

BONUS VIDEO: