U Sjedinjenim Američkim Državama došlo je do "skromnog rasta" u kategoriji kobasica za večeru, prema anketi Federalnih rezervi Dalasa u Teksasu objavljenoj u ponedeljak.

To pokazuje trendove potrošača koji se odlučuju za jeftinije proizvode jer kumulativna inflacija utiče na kupovnu moć.

- Ova kategorija ima tendenciju rasta kada ekonomija oslabi - navodi se u izveštaju Dalas Fed-a.

– To je zato što je kobasica dobra zamena proteina za skuplje proteine i može da "proširi" budžete za hranu potrošača - navodi pomenuti izveštaj.

Foto: Shutterstock

 

 

Ova informacija stiže u trenutku kada cene namirnica rastu, dok je stopa inflacije na godišnjem nivou pala gotovo do nivoa koji kreatori ekonomske politike smatraju - zdravim. Masovno povećanje cena u poređenju sa pre samo nekoliko godina naljutilo je Amerikance zbog stanja nacionalne ekonomije, piše "CBNC".

Prelazak na kobasice je pokazatelj trenda koji stručnjaci nazivaju "trgovinom na niže". Bezbrižni kupci mogu izabrati da se hrane proteinima koji su obično skuplji, iz bifteka ili piletina. Za razliku od njih, kupci koji vode računa o cenama će tražiti kobasice ili druge jeftinije alternative.

Foto: Shutterstock

 

 

Proizvođači hrane koji su učestvovali u anketi Dalas Fed-a takođe su izrazili zabrinutost za svoje "ekonomsko zdravlje".

(Izvor: CNBC)

BONUS VIDEO: