Priča o filokseri, insektu koji napada vinovu lozu, koja je u devetnaestom veku uništila vinograde u Francuskoj dovela je u Srbiju u bračni par Bonžiro.Tada se vino iz negotinske krajine izvozilo u Francusku.

- Mnogo dobro je ovde, vino je kvalitetno i dugo može da se čuva, imamo vino od početka, staro 15 godina a to je mnogo važno za nas - naglašava Siril Bonžiro za RTS.

- Mnogo dobro je ovde, vino je kvalitetno i dugo može da se čuva, imamo vino od početka, staro 15 godina a to je mnogo važno za nas - kaže njegova supruga Estel.

Foto: RTS printskrin

 

- Mi pijemo belo,crveno,roze vino, šampanj ...ali iz Rogljeva - samo iz Rogljeva, to je naše vino i volimo naše vino - dodaje Siril.

Francuzi, kako ih u selu zovu, sami rade u vinogradu, u sezoni tu su i njihovi sinovi, a imaju i pomoć iz Srbije. Ovogodišnju berbu zbog visokih temperatura već privode kraju. Čokote su uspeli da zaštite šeširima od lastara.

- Nema suvih bobica. Odlično je ima tečnosti unutra,idealno je, malo je berba poranila, ali će vino biti fantastično - ističe Nenad Rajić, direktor francuske vinarije Rogljevo.

Foto: Shutterstock

 

Na obnovljeni kameni podrum pivnicu, posebno su ponosni. Osim njega restaurirali su još dve kamene kuće, jedinstvene u svetu.

- Radi još, još radi da, da. Ovo bure je burgundac, imamo frankovku - kaže Siril.

Foto: RTS printskrin

 

- Najlepši posao posle berbe je priprema šire. Biće oko dvadeset hiljada litara izuzetnog vina ove godine - kažu naši domaćini Francuzi, koji zbog ovog posla provode osam meseci godišnje u kamenoj kući u selu Rogljevo.