Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas praznik Svetih srpskih novomučenika jasenovačkih.

Sveti srpski novomučenici jasenovački žrtve su ustaškog genocida nad Srbima tokom Drugog svetskog rata, kada je za vreme postojanja Nezavisne Države Hrvatske u logorima u Jasenovcu, Donjoj Gradini i Glini od ustaške ruke stradalog više od sedamsto hiljada ljudi.

Zajedno s ovim mučenicima Srpska pravoslavna crkva proslavlja i mnoge druge mučenike postradale u jamama u Prebilovcima, Jadovnu, Ržanima i drugim mestima samo Bogu poznatim.

U knjizi "Sveti srpski novomučenici jasenovački" Arhimandrit Jovan Radosavljević navodi da su neki od ustaških koljača nažalost bili fratri. Jedan od njih zvao se fratar Miroslav Filipović Majstorović zvani "Fra Sotona" koji se, piše Arhimandrit Jovan, jednom prilikom 1941/42, godine, pred masom sabranog rimokatoličkog, hrvatskog naroda obratio svojom besedom:

"Do sada smo vam propovedali teoretski kako da živite, a da se ponašate u ljubavi Gospodina Krista, a sad vam propovedamo tu nauku, evo, ovako - zatim je uzeo jedno malo srpsko dete od majke iz kolevke, i kao loptu bacio ga u vis levom rukom, a desnom ga sa nožem u ruci dočekao, probo i preklao - evo, ovo vam je danas moja beseda i moj amanet; ovako od sada svi da činite, da ni jedno srpsko uvo ne ostane više u životu u našoj lijepoj, novoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", dovršio je svoj govor Filipović "Fra Sotona", navodi u knjizi Arhimandrit Jovan.

Tropar svetim novomučenicima jasenovačkim

Zbog vernosti Bogu i Božjoj pravdi postradaste telom - zemlja se rastuži al' spasoste duše - Nebo se veseli. A preci se vaši raspevaše Nebom, na kapiji Raja sretoše vas pesmom: Imena su vaša u knjizi večnosti, ulazite u Raj, deco besmrtnosti! Mi na zemlji, rod vaš, kličemo vam u glas: Mučenici Novi, molite za nas!

U crkveno-narodnom sećanju kod Srba kosovska tragedija doživljena je kao potvrda svetosavskog morala, a Jasenovac kao potvrda kosovskog predanja.

Sveti arhijerejski sabor SPC je 16. aprila 2010. godine doneo odluku da se spomen Svetih novomučenika jasenovačkih proslavlja 31. avgusta po julijanskom, odnosno 13. septembra po gregorijanskom kalendaru.

Glavna proslava Svetih srpskih novomučenika jasenovačkih se liturgijski obeležava u manastiru Jasenovac, a od 2010. godine je ovaj praznik obavezujući za čitavu Srpsku pravoslavnu crkvu.