Tužioci sumnjaju da je Neculai Mitrea, poznat kao "Šakal", ubio više žena. Sada se proveravaju svi dosijei nestalih osoba iz poslednjih meseci. U međuvremenu, otkrivaju se nove šokantne greške istražitelja, javlja Antena Observator.

Muškarac je bio pod sudskim nadzorom kada je počinio dva ubistva. Takođe, imao je prvostepenu presudu od godinu dana zatvora. I to nije sve.

Bio je prisluškivan dok je eksplicitno govorio o jednom od tela. Ipak, ministar unutrašnjih poslova Rumunije pohvalio je svoje potčinjene zbog veza koje su uspostavili u ovom slučaju.

Glavni osumnjičeni za dva ubistva na obali, Niculae Mitrea, imao je ozbiljan kriminalni dosije koji je trebalo da upozori istražitelje na njegovu opasnost. Godine 2015. uhvaćen je u seksualnom odnosu sa devojčicom od 12 godina. Zbog toga što je bio maloletan, dobio je blagu kaznu - 6 meseci nadzora.

Godinu dana kasnije, zajedno sa prijateljem, silovao je drugu devojku od 15 godina sa teškoćama u razvoju. Iako je recidivist, osuđen je na 5 godina i 4 meseca zatvora. Nakon puštanja, ponovo je privukao pažnju policije.

Ogromne greške istražitelja pre nego što je ubijena Delija.

U decembru prošle godine uhvaćen je kako vozi bez dozvole. Gotovo pola godine proveo je u kućnom pritvoru, a 14. juna stavljen je pod sudski nadzor. Dve nedelje kasnije ubio je prvu mladu ženu iz Tulčea. I tu počinje serija grešaka istražitelja.

Neculai Mitrea odmah je postao sumnjiv policiji. Ali, iznenađujuće, nisu mu tražili nikakvo objašnjenje. Nije ispitivan, nije mu tražen alibi i pušten je na slobodu. U međuvremenu, čak je osuđen na godinu dana zatvora zbog vožnje bez dozvole.

Pošto je bio u krugu osumnjičenih, tužioci su ipak zahtevali da bude praćen. NJegovi telefoni su prisluškivani, a kretanja praćena. Istražitelji su ponovo napravili grešku. Bez vozačke dozvole, osumnjičeni je vozio automobil devojku po imenu Delia koju je ubio, pa ga je čak i prodao pred njihovim očima. U trenutku kada je žrtva prijavljena kao nestala, automobil nije stavljen na spisak za praćenje, kao što propisi nalažu.

Šest nedelja kasnije, Mitrea se sastao sa Denisom. Odveo ju je u svoj stan u Navodari, ubio i držao njeno telo sakriveno dva dana. Potom, uz pomoć 15-godišnjeg deteta svoje partnerke, premestio je telo. I sve to pred nosom istražitelja.

Štaviše, bio je prisluškivan dok je eksplicitno govorio o telu.

- Bio je praćen, prisluškivane su mu telefonske komunikacije, ali nije bilo jasno na šta se tačno odnosilo to o čemu je govorio. U jednom trenutku je rekao: "nadam se da nije nešto iscurilo iz nje u automobilu" - izjavio je tužilac Zafer Sadić.

Ni tada od njega nije traženo nikakvo objašnjenje.

Da bi zavaravao agente, držao je lekcije o skromnosti ili oprostu na internetu. Početkom septembra, ponovo bez dozvole, vozio je automobil ukraden od svoje poslednje žrtve i doživeo udes.

Ni tada istražitelji nisu prekinuli niz grešaka koje su možda mogle spasiti barem drugu žrtvu. Iako je bio prisluškivan, razbio je svoj telefon malo pre nego što je uhapšen u bolnici, a policija nije sprovela forenzičku analizu.

Sada odgovorni u istrazi prebacuju krivicu jedni na druge. Policajci tvrde da su postupali po nalozima tužilaca. Čak su i visoki funkcioneri Ministarstva unutrašnjih poslova hvalili istražitelje zbog otkrivenih veza u ovom slučaju.

Osumnjičen za ubistva više žena

- Sa sigurnošću vam mogu reći da su policajci pokazali izuzetnu sposobnost u povezivanju različitih elemenata na početku ovog slučaja - izjavio je ministar Katalin Predoju.

Kontaktirani od strane novinara Observatora, predstavnici Ministarstva pravde do sada nisu komentarisali rad tužilaca u ovoj istrazi.

S druge strane, nije isključeno da će se pojaviti nove žrtve ovog ubice. Istražitelji sada pregledaju sve slučajeve nestanka žena starih između 15 i 40 godina iz ove godine.

Žrtve odgovaraju profilu kojeg je ubica lovio – luksuzne eskort dame, žene sa novcem koje su dolazile na obalu mora. Istražuju se ne samo slučajevi iz Konstance, već i iz cele Rumunije.

- Istražitelji pregledaju sve moguće veze ovog slučaja sa nerazjašnjenim ili aktivnim istragama - dodao je Predoju.

Kriminalistički eksperti napravili su profil ubice koji je delovao sa preciznošću hirurga i veruju da bi mogao biti osuđen na doživotnu kaznu.

- Imamo posla sa osobom bez ikakvih skrupula. Ne možemo govoriti o moralu, empatiji. Ovo je individua koja se specijalizovala u zatvoru. Uveren sam da nije delovao sam, a sigurno ne sa svojom partnerkom. Ovo je organizovana mreža - rekao je kriminolog Dan Antonesku.

U međuvremenu, osumnjičeni želi na slobodu. Osporava odluku o pritvoru, a njegov zahtev će biti razmatran početkom sledeće nedelje.

BONUS VIDEO:

(Telegraf)