Prednosti jedenja jabuka sa korom
Kora jabuke sadrži najveći deo vlakana, antioksidanata i vitamina. Posebno je bogata polifenolima, koji pomažu u zaštiti srca i jačanju imuniteta. Osim toga, vlakna iz kore doprinose boljoj probavi i dužem osećaju sitosti.
Foto: Shutterstock
Kada je bolje oljuštiti jabuku
Iako je kora zdrava, može sadržati pesticide i nečistoće. Ako jabuke nisu organske ili nisu dobro oprane, stručnjaci preporučuju da se ogule. Na taj način smanjuje se rizik od unošenja štetnih materija.
Pročitajte još
Najbolji način pripreme
Ako želite da zadržite sve hranljive materije, najbolje je jabuku dobro oprati pod mlazom vode i eventualno istrljati četkicom. Organske jabuke su najbezbednije za konzumaciju sa korom, dok je kod konvencionalnih bolje biti oprezan.
Jabuke sa korom pružaju više hranljivih materija, ali samo ako su dobro oprane i bezbedne za jelo. Kada niste sigurni u poreklo, bolje je oljuštiti ih. Na taj način dobijate balans između zdravlja i sigurnosti.
(Krstarica)