Druženje s Titom Barton je opisao u svojim dnevnicima u izdanju "Jejl juniverziti presa". Iako istorija o Maršalu privatno govori kao o dobrom domaćinu svetskoj političkoj, ali i šoubiz eliti, Bartonu je Tito bio dosadan. Sa druge strane, njegova supruga, Elizabet Tejlor je bila, kako se navodi u dnevniku, fascinirana jugoslovenskim vođom.

Foto: Printskrin Jutjub/YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

 

 

Slavni par je u Jugoslaviju doputovao 31. jula 1971.

- Stigli smo dobro i odvezli se automobilom "mercedes-benc" do Pule, gde nas je čekao brod. Masa fotografa i novinara čekala nas je na aerodromu. Dali su nam vilu nedaleko od Titove, bez klima-uređaja. Madam Broz dočekala nas je u vili. Krupna žena vrlo seljačkog izgleda te krajnje šarmantna, s razornim osmehom. Tito je pored nje bio tako malen i nežan i, izuzev stomaka, vrlo sitan. Koraci su mu bili kratki a ruka koju mi je pružio bila je malena. Ponuđeni su nam kanapei (koje sam jeo, sklonivši hleb) i šampanjac, koji sam odbio, i ukusna turska kafa, koju nisam odbio - počinje priču o poseti.

Foto: Arhiva Novosti

 

 

Već sutradan su Barton i Tito razgovarali o scenariju.

- Dug, ali ugodan dan proveo sam, izuzev kratkog poslepodnevnog dremeža, s Titom. Predsedniku i supruzi poklonili smo komad pirita sa satom u njemu "van klif end arpels". Kad me Tito pitao o scenariju, rekao sam da mislim da je on u njemu nedovoljno predstavljen i kako mislim da treba da bude jači, te da je ta uloga premala. Složio se s tim da njegova uloga bude veća, a režiseru se ideja izuzetno dopala. Tako da ću možda imati nešto bolje i više da radim nego samo da stojim i izgledam kao "čovek sudbine" - objašnjava glumac.

Foto: Printskrin Jutjub/YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

 

 

Ričardu se dopao ratni lik velikog vođe koga će tumačiti u filmu, ali ne i predsednik Tito, kako navodi u zapisima.

- Malo me iznervirala nervoza s kojom nas posluga sve poslužuje. Tito i Jovanka žive u neverovatnom luksuzu, neuporedivom s bilo čim drugim što sam vidio. Nakon ručka, predsednik i ja smo puno razgovarali o ratu, a posebno o Sutjesci. Pitao sam ga voli li Staljina. Dugo je čekao da odgovori i na kraju je rekao da mu se "sviđa, odnosno divi mu se kao političaru, ali da ga ne voli kao čoveka" - istakao je Barton.

Elizabet Tejlor je, za razliku od svog supruga, bila oduševljena snagom i slavom jugoslovenskog predsednika.

Foto: Reprint TV Novosti

 

 

- U 9.30 sam se video s pi-arom, koji mi je postavio mnogo pitanja o tome zašto sve to radim. Po ko zna koji put sam napamet ponovio "sjajan čovek", "sjajna prilika", "nadam se da mogu ispoštovati pravdu"... Nadao sam se zapravo da oni mogu ispoštovati pravdu prema meni. Da nije Elizabet Tejlor oduševljena snagom i slavom svega toga, dao bih sve od sebe da prekinem i pobegnem. I Tito i madam Broz pričaju duge priče i ne dopuštaju da ih prevodioci prekidaju. Nakon što poslednji završi, čoveku je sasvim svejedno o čemu se govori - opisuje razgovore s Titom i Jovankom Broz.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

600 PUTA POKUŠALI DA GA UBIJU: Fidel Kastro je pre 63 godine došao na čelo Kube

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".