Glumac Slavko Štimac započeo je glumačku karijeru, kao jedanaestogodišnji dečak u filmu "Vuk samotnjak" 1972. godine.

- Do toga je došlo gotovo slučajno, jer je ekipa filma došla u školu, tražila je decu za film i time su mi potpuno promenili život - otkrio je jednom prilikom Štimac.

Jedan je od retkih glumaca čije odrastanje je publika na prostoru bivše Jugoslavije mogla da prati kroz njegove uloge. 

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Iako nikad nije pokušao da upiše Fakultet dramskih umetnosti, Slavko Štimac ostavio je neizbrisiv trag u našoj kinematografiji.

Teško je pobrojati sve uloge koje je ostvario od detinjstva do danas, a "Varljivo leto 68", "Specijalno vaspitanje", "Sjećaš li se Doli Bel" ili "Podzemlje" samo su neki od naslova koji su ga proslavili.

Glumačka zvezda regiona i miljenik publike uvek se trudio da, kad nije na poslu, živi skromno i povučeno, a u dugogodišnjoj karijeri retko je davao intervjue.

Foto: V. Danilov

 

 

Sa suprugom Vesnom Golubović u skladnom je braku od 1997, a u prvom braku sa Majdom Vojniković dobio je sina Vida. Zanimljivo je da su obe izabranice Slavka Štimca umetnice, tačnije slikarke, međutim, o njima od glumca nismo čuli ni reč.

Slavko Štimac danas ima 63 godine, a prošle godine odlukom Vlade Srbije našao se na spisku umetnika koji su dobili nacionalnu penziju.

Foto: Milutin Labudović

 

 

 

Naime, Vlada Srbije usvojila je na sednici predlog komisije o dodeli priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

Dvadeset umetnika, među kojima su Aleksandar Berček, Slavko Štimac, Radoš Bajić i Dejan Savić, dobijaće do kraja života dodatak od 64.730 dinara na redovnu penziju, tzv. nacionalnu penziju.

(Kurir)

BONUS VIDEO: