Slavni glumac LJubomir Bandović, koji danas slavi 48. rođendan, jedan je od najcenjenijih u svojoj generaciji, a iza sebe ima brojne uspešne uloge u pozorištu, na filmu i televiziji.

Samo proteklih godina obeležio je neke od najuspešnijih TV projekata, poput serija "Jedini izlaz", "Pad", "Deca zla", "Koža", "Nečista krv"...

Foto: N. Fifić

 

 

Bandović važi i za miljenika publike zbog svog velikog glumačkog dara i urođenog šarma, a spada u umetnike koji ne govore često o privatnom životu.

Ipak, u jednom od intervjua u kojima je napravio izuzetak otkrio je interesantan detalj o sebi koji ni njegovi najveći fanovi nisu primetili – da još od detinjstva ne čuje na levo uho.

– Bilo mi je pet godina kad sam ujutru počeo da se budim sa zapušenim levim uhom, a onda bi se stanje tokom dana normalizovalo. Spremali smo se da krenemo na letovanje kad sam ocu i majci rekao da opet imam problem sa sluhom, a oni su odgovorili da ću na moru plivati i roniti i da će sve biti u redu. Međutim, na moru se situacija nije nimalo popravila. Po povratku kući vodili su me kod raznih lekara, prvo u Vranju, onda u Skoplju, i na kraju u Beogradu – ispričao je LJubomir jednom prilikom za magazin Gloria.

Tada je, prisetio se, posetio čuvenog dr Kirila Haralampijeva na VMA, a njegovo ime će mu zauvek ostati urezano u sećanje.

Foto: A.K./ATA images

 

 

– Sećaću se tog imena dok sam živ. Odneli smo mu sve nalaze koji su godinama rađeni, on me je ponovo poslao na neophodne testove i stanje mi objasnio sledećim rečima: "Znaš, sine, kad crkne sijalica, ne možeš da je otvoriš da bi povezao žice unutra, nego moraš da zameniš celu sijalicu. A to je teško izvodljivo" – istakao je glumac.

Kako je objasnio, kasnije je saznao da postoji način da se ovaj problem reši.

– Naravno, s vremenom sam saznao da su medicina i tehnologija toliko napredovale da postoje načini da se ušni živac, koji mi je oštećen, "popravi", odnosno da se "oživi" veštačkim putem, što podrazumeva otvaranje lobanje iza uha kako bi se stavio stimulator – objasnio je Bandović.

Međutim, njegova odluka je bila da se ne podvrgne ovakvom načinu lečenja.

Foto: Stefan Tomašević/ATA images

 

 

– Razgovarao sam sa stručnjacima koji su me pitali da li bih to uradio. Rekao sam da ne bih. Ne plašim se toga da mi otvaraju glavu, ali posle 34 godine provedene u tišini, bojim se kako bih reagovao da pročujem na to uvo. Šta bih onda radio? – rekao je glumac.

Međutim, ovaj problem mogao je da postane prepreka LJubi Bandoviću da ostvari svoj san da postane glumac. Da bi konkurisao za Fakultet dramskih umetnosti, bilo mu je potrebno lekarsko uverenje koje je — lažirao.

– Kad sam se upisao na glumu, profesor Vlada Jevtović rekao nam je da svi treba da kažemo jednu tajnu, nebitno kakvu, veliku ili malu, valjda kako bismo se bolje upoznali. Svi su otkrivali različite stvari iz svog života, a ja sam odmah rekao da sam gluv na levo uho, da ne bih došao u situaciju da me hvataju u laži. Mislio sam da je bolje da to odmah priznam – otkrio je glumac.

Foto: Antonio Ahel/ATA images

 

 

Kako je istakao, on zbog ovoga ne može da se osloni na pomoć suflera u pozorištu, ali nema problem s pamćenjem svojih replika.

– Ali, s druge strane, valjda to priroda idealno uredi, pa ti na jednoj strani oduzme, a na drugoj doda, te vidim fantastično, kao soko. A imam i odličnu memoriju, lako pamtim tekstove — istakao je Bandović, koji je dodao i da se dobro snalazi u čitanju s usana.

(Glossy)

BONUS VIDEO: