Pokojna prva dama Jugoslavije ispričala je jednom prilikom kako ju je maršal pitao da postane njegova supruga.

Foto: Reprint TV Novosti

 

Naime, oni su prvo imali striktno poslovni odnos, ali su se između njih brzo rodila ljubav, te se par u tajnosti venčao u aprilu 1953. godine, kada je ona imala 28 godina, a on 60.

Tito je Jovanku zaprosio na prelep način. On je istakao da je njegov život bio pun problema, ali da se nada da će uz nju pronaći mir.

- Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osećam da bih s tobom napokon osigurao spokojstvo i sreću - reči su kojima je on pitao Jovanku da postane njegova supruga.

Foto: reprint TV Novosti

 

Dr Aleksandar Matunović, nekadašnji lični lekar pokojnog predsednika Jugoslavije, u svojoj knjizi „Jovanka Broz, Titova suvladarka“ zapisao je njenu ispovest o tome kako se osetila nakon što ju je Broz zaprosio.

Foto: reprint TV Novosti

 

- Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa, ja sam bila devojka iz sredine s patrijarhalnim pogledima! Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam – neće biti neskromno da to kažem – dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača - rekla je Jovanka.

Iako su kada ju je zaprosio bili zajedno već pet godina, ona je bila iznenađena. Više od tri decenije razlike u godinama najpre joj je smetalo, ali se kasnije s njom pomirila, priznala je.

- Razlika u godinama je bila velika, ali ja je nisam osetila. Tito je bio pun energije, vitalan - iskrena je bila Jovanka.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".