Pevačica Zorana Lola Novaković preminula je 3. aprila 2016. godine. Lola je rođena je u Beogradu, 25. aprila 1935. godine, a karijeru je počela sa 22 godine kada je kao stalni vokalni solista primljena u Radio Beograd.

Stekla je ogromnu popularnost tokom šezdesetih i sedamdesetih godina. Hitovi, turneje, nagrade i festivali su se nizali, a karte za njene koncerte nestajale su sa blagajni za svega nekoliko sati.

Sa pesmom "Ne pali svetla u sumrak" 1962. godine predstavljala je Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije i  osvojila 4. mesto.

Foto: Arhiv Novosti

 

Lolin privatni život bio je veoma zanimljiv i buran. Udavala se tri puta. NJen prvi suprug bio je profesor fiskulture Boro Kragujević, brak im je trajao manje od dve godine.

Godine 1966. se udala za Mila Jovanovića, predstavnika avio-kompanije "Panameriken" sa kojim je provela 4 godine.

Treći brak bio je prepun kontroverzi. U treći brak uplovila je sa estradnim umetnikom Draganom Antićem, a početak njihove ljubavne priče pratile su brojne spekulacije. Nakon festivala „Beogradsko proleće“ 1971. godine, na kome su zajedno nastupili, žutu štampu preplavila je priča o njihovoj romansi. S obzirom na to da je Dragan bio mlađi od Lole više od decenije, u početku su krili vezu.

Foto: Arhiv Novosti

 

Tokom braka sa Draganom, Lola je često bila meta tabloida. Pisalo se da je bila u ruskom zatvoru, a proglašena je čak i tajnim agentom CIA. Nakon razvoda od Dragana, 2000. godine, odlučila je da se povuče sa scene i iz javnog života. Povremeno se pojavljivala na pojedinim koncertima, ali je bila stalni član Pozorišta na Terazijama.

Iako je bila velika zvezda, svi koji su je poznavali opisivali su je kao skromnu ženu, koja nikada nije loše govorila o kolegama. Bila je izuzetno cenjena i poštovana, a njenom talentu divila se cela Jugoslavija.

Foto: Arhiv Novosti

 

Poslednje godine života Lola Novaković provela je u samoći, a upravo tako je i preminula. U njenoj kući u beogradskom naselju Cerak komšije su je pre pet godina pronašle zaspalu u fotelji. Želja joj je bila da njena sahrana ne bude javna i da njeni ostaci ne budu položeni u Aleji velikana, a kremirana je 6. aprila 2016. na Novom groblju u Beogradu.

Poslednje godine života Lola Novaković provela je u samoći, a upravo tako je i preminula. Naime, pre pet godina komšije su je pronašle u fotelji, a kako se navodi, želja joj je bila da njena sahrana ne bude javna i da ne bude sahranjena u Aleji velikana.

Foto: A. Stanković

Lola je kremirana 6. aprila 2016. na Novom groblju u Beogradu.

Na dan sahrane, Lolina kuća je opljačkana i mnoge vrednosti koje su se u njoj nalazile su pokradene. Tek tri meseca kasnije, ova vest je dospela u javnost, na insistiranje njenog dugogodišnjeg prijatelja.

BONUS VIDEO: